Ametllers, sabor i paisatge d’Eivissa

Si hi ha un producte de l’interior de l’illa que s’identifiqui amb Eivissa és l’ametlla. Antigament, totes les finques posseïen una gran extensió d’ametllers i el seu fruit es recol·lectava sota el sol d’agost, per exportar-se a la península. Per a moltes famílies pageses, la seva venda constituïa l’ingrés més important al cap de l’any. La importància dels ametllers, per tant, ha estat vital des del punt de vista econòmic i gastronòmic, però també des de l’òptica paisatgística. Durant mes de febrer, per exemple, Eivissa es cobreix pel mantell blanc de la flor dels ametllers i la seva contemplació mou a milers de persones.

Abans de l’arribada del turismo, Eivissa exportava una quantitat extraordinària d’ametlles, que destaquen per la seva qualitat. Existeixen més de 30 varietats, amb noms tan diferents com mollar, espineta o bec de corb, i actualment es produeixen anualment entre 12.000 i 65.000 quilos, en funció de la collita. Cal recordar que l’ametller és un arbre que alterna anys d’abundant producció amb altres molt més baixos.

Les picades amb ametlla són molt habituals en innombrables guisats i dolços. La borrida de rajada, per exemple, és un plat emblemàtic en aquest sentit, com també la salsa de Nadal, un torró líquid que només s’elabora a Eivissa, els panallets de tots sants o el torró nadalenc, que a Eivissa té una textura similar al massapà.

Encara que poden observar-se ametllers en flor per tota l’illa, el lloc més espectacular per a gaudir d’aquest fenomen és el Pla de Corona. Aquest altiplà, situat vora la costa de Es Amunts, està replet d’ametllers. A la fi de gener comencen a cobrir-se de flors i constitueixen un atractiu immens que atreu a artistes i caminantes de tota l’illa. El punt culminant sol tenir lloc a mitjan febrer, encara que cada varietat floreix amb alguns dies de diferència.

Santa Agnès de Corona, a final de gener, celebra la festa de l’ametlla al costat del pla dels ametllers. Aquesta celebració inclou un passeig entre els cultius, una visita als arbres més recentment plantats, una mostra i degustació de productes elaborats amb ametlla i el desenvolupament de múltiples tallers gastronòmics. Culmina amb una torrada popular.

No hi ha dubte que Eivissa, sense els ametllers, seria una illa completament diferent.

No Comments

Post A Comment