La garrova, un dels productes alimentosos inesperats d’Eivissa

Un dels aliments més abundants i desconeguts d’Eivissa és la garrova, el fruit del garrover (Ceratonia siliqua), que és un arbre pertany a la família de les lleguminoses. Espanya és el major productor mundial, amb entre 60.000 i 80.000 tones anuals i en l’arxipèlag balear es genera el 20% de tota aquesta producció. El paisatge d’Eivissa, sens dubte, està representat pels pins a les muntanyes, però pel garrover en el camp, juntament amb l’ametller, l’olivera i la vinya.

Aquest arbre de secà, de grans dimensions i amb una fulla verda i petita molt característica, es recol·lecta a l’agost. Es conrea des de temps immemorials com a aliment per al bestiar i des de fa més de mig segle la major part de la producció s’exporta, ja que les llavors s’empren com a espessidor natural per a elaborar gelatines i salses. En les últimes dècades, però, s’ha revelat com un ingredient molt interessant en gastronomia, ja que s’utilitza per a elaborar farina per a pa i rebosteria, cervesa, licors i gran varietat de xocolates.

És un aliment enèrgic amb baix índex glucèmic per naturalesa, ja que conté entre un 40-50% de sucres naturals (sacarosa, glucosa, maltosa i fructosa) que evita haver d’incorporar sucres refinats per a endolcir les receptes. També té un alt contingut en fibra, la qual cosa facilita a l’organisme l’eliminació del colesterol, el sucre i els àcids grassos, facilitant a més la digestió.

A més, al no tenir gluten, és un aliment apte per a celíacs, és rica en triptòfan, el seu contingut en greix és molt reduït (entre l’1 i el 3%), és antioxidant amb propietats antiinflamatòries i antibacterianes i constitueix una bona font de fòsfor i calci, sent especialment adequada per a les persones que pateixen malalties relacionades amb els ossos.

A Eivissa ja existeixen diferents marques que processen diferents productes de la garrova, de manera que resulta senzill trobar farines, xocolates i begudes que l’empren com a ingredient principal en molts de comerços. També és freqüent veure postres elaborades amb garrova i rebosteria especial en algunes pastisseries especialitzades de l’illa. Constitueix, sens dubte, un exemple de com l’alta gastronomia troba la manera d’experimentar i aprofitar les qualitats de determinats productes que antigament eren ignorats. Aquesta indústria, a més, té un altre gran benefici per a l’illa, ja que la revaloració de la garrova en els últims anys fomenta la cura dels arbres i la conservació del paisatge tradicional eivissenc.

No Comments

Post A Comment