Els antics i extraordinaris trulls d’Eivissa

Un dels majors tresors d’Eivissa són els antics trulls, que encara es conserven a algunes cases pageses i que, antigament, es posaven en marxa en aquesta època de l’any, des d’octubre a la fi de novembre. Constitueixen un tresor arqueològic i gastronòmic i, amb la seva mateixa estructura, no poden contemplar-se a cap altre lloc d’Espanya. Almenys dos d’ells –Cas Costas, a Sant Josep (a les imatges), i Can Pep de Sa Plana, a Buscastell– encara continuen elaborant oli seguint el mètode artesanal.

Les almàsseres –en eivissenc trulls– impressionen per les seves dimensions i ocupen una sala rectangular molt àmplia annexa a l’habitatge. La primera fase de l’elaboració de l’oli consisteix a introduir les olives dins d’un espai circular còncau, anomenat mota. Amb l’ajuda d’un cavall o una mula que va donant voltes fent rodar una pedra cònica, s’aixafa aquesta massa durant una estona, fins que queda una pasta regular a la que també se li va afegint aigua calenta per a ajudar a separar l’oli de la carn i l’os del fruit.

Quan les olives ja estan ben triturades, es col·loquen dins de recipients d’espart amb forma de roda –cofins–, que s’apilen sota una enorme biga de fusta –jàssena–. Amb el pes d’aquesta i afegint-se més aigua bullint, s’aconseguir extreure l’oli. Aquest cau a un forat al sòl, enllaçat amb un altre mitjançant un vas comunicant. L’oli queda a dalt i es va retirant amb l’ajuda de mitja carabassa. Després de mesurar la quantitat extreta, es conserva en una garrafa o un altre recipient. El procés es fa dues vegades amb la mateixa molta, per a extreure fins a l’última gota.

Les recerques realitzades per l’arqueòloga Glenda Graziani han determinat que en el segle III a. C. ja existien a Eivissa almenys 23 explotacions agrícoles que produïen entre 30.000 i 60.000 litres d’oli, un fet de gran transcendència per a explicar l’activitat oleica a Espanya.

No Comments

Post A Comment