Navalles, un dels productes mariners més saborosos

Qui no ha menjat navalles alguna vegada? En Es Torrent ens encanten les gallegues i es preparen de diferents formes, encara que preferentment a la planxa, amb un lleu condiment d’all i juvert. Aquest marisc, també anomenat Ensis, és un gènere de mol·lusc bivalve de la família Pharidae. El seu nom popular, navalla, el rep a causa de l’enorme semblança que té la seva petxina amb el mànec d’una navalla.

Encara que ocasionalment poden trobar-se al Mediterrani, són molt més abundants a l’Atlàntic, ja que prefereixen habitar les arenes netes de les platges obertes. S’alimenten de plàncton, que filtren i incorporen al seu organisme a través de les brànquies. Són capaces d’excavar molt ràpid i solen habitar dins túnels que arriben a tenir fins a 50 centímetres de profunditat. La navalla ascendeix i descendeix per aquest canal per a captar els nutrients dissolts en l’aigua amb els quals s’alimenta. Per a excavar i desplaçar-se, dilata el seu peu bombant sang cap a ell.

Els mariscadors tenen diversos sistemes per a recol·lectar-les. Un mètode infal·lible consisteix a buscar clots a l’arena de la riba, pels quals treuen el cap quan cobreix la marea, i abocar una mica de sal sobre ells. Això provoca que la navalla surti de forma gairebé immediata, en pocs segons, podent-la atrapar fàcilment. També s’atrapen amb un art de pesca anomenat fisga, que consisteix un filferro amb una bola al final. A aquesta s’agarra la navalla dins del túnel, podent-se extreure després.

Crida l’atenció per la lluentor anacarado de la seva petxina, que, no obstant això, és molt fràgil. Sovint es confonen amb el denominat longueirón, molt més abundant. Són fàcils de distingir perquè la petxina de la navalla està lleugerament arquejada i la del longueirón és totalment recta. La navalla gallega és la més prestigiosa pel seu sabor i també perquè la seva extracció de fa de manera artesana, una a una. En altres latituds, com Irlanda o Xile, on existeix tota una indústria conservera al voltant d’elles, com també passa a la costa gallega, s’extreuen de l’arena mitjançant dragues, per la que podem arribar al mercat trencades. La draga és una estructura metàl·lica amb una barra semblant a un rasclet i una xarxa.

Una vegada recol·lectades, són depurades fins a quedar netes d’arena i altres bacteris o toxines que poguessin contenir per la seva alimentació o la contaminació del mitjà. Això és el que fa tan important mantenir vives a les navalles, perquè mortes no es depuren i mantenen bona part de la sorra.

No Comments

Post A Comment