Es Vedrà, l’illot més impressionant d’Eivissa

Eivissa és una illa plena d’illots, que li confereixen al seu horitzó una bellesa insòlita i única. La costa de la meitat sud concentra una successió interminable d’esculls, alguns d’ells molt propers a Es Torrent. El més important, sens dubte, és Es Vedrà, encara que per albirar-ho cal allunyar-se de la vorera. Es tracta d’un insòlit i imponent monòlit de pedra massissa, que impressiona sobretot per la seva altura, propera als 400 metres; gairebé tant com Sa Talaia de Sant Josep que, amb 475, és la muntanya més elevada de l’illa.

És Vedrà espera al costat d’un altre illot més petit, Es Vedranell, més enllà del Cap Llentrisca, enfront del Cap des Jueu, on s’assenta la torre des Savinar, que a més és la més emblemàtica de la xarxa de defensa costanera que la Corona va erigir a la illa al segle XVIII. És Vedrà constituïa en el passat una manera de vida per a molts eivissencs, doncs en la roca recol•lectaven ous de gavina, criaven cabres i, sobretot, pescaven per les roques dels voltants, que encara avui segueixen constituint una magnífica pesquera. Rar és el dia que a Es Torrent no arriba alguna roja, anfós, pagre o dentol que ha quedat atrapat en una xarxa calada enfront d’Es Vedrà.

P1230072

Al voltant de l’illot existeixen tota classe de llegendes, tant antigues com a recents. Hi ha qui assegura que sempre ha constituït un magnífic refugi natural en cas de tempestes i que ningú ha mort sobre la seva superfície. Uns altres li atribueixen un magnetisme sobrenatural, que té efectes beneficiosos per al cos i la naturalesa. La llegenda entorn d’Es Vedrà, molt probablement, es va originar al segle XIX, per la presència del frare català Francesc Palau, conegut a l’illa com ‘Pare Palau’, que va alternar la fundació de la parròquia d’Es Cubells amb llargs períodes d’ascetisme a l’illot, on sobrevivia a força de l’aigua de pluja que s’acumulava a l’interior d’una cova i d’ous de gavina. El místic va deixar escrit que a la roca va viure experiències inexplicables.

Aquesta és la causa que avui existeixi una gran creu de fusta en el punt més alt, que només els que tenen força agudesa visual aconsegueixen observar amb nitidesa des d’abaix. L’illot és una de les imatges ineludibles d’Eivissa i ha protagonitzat portades de llibres i discos. De quantes postals meravelloses poden trobar-se als voltants d’Es Torrent, probablement la d’Es Vedrà sigui la més emblemàtica.

Dsc03517

No Comments

Post A Comment