Peix fort, les varietats del bullit de peix

Antigament els mariners d’Eivissa preparaven el bullit de peix a bord del vaixell, perquè mengés tota la tripulació. Cuinaven el guisat amb exemplars de petita grandària, més espinosos i amb menys valor que les grans peces que capturaven. Els restaurants, però, vàrem començar a preparar-lo amb varietats de tall, més fàcils de menjar i d’un sabor tan intens com les petites.

A Eivissa, aquest tipus de peix de tall rep el nom de ‘Peix Fort’ i des del 2016 es ven identificat amb una etiqueta verda amb la marca Peix Nostrum, que permet identificar l’origen eivissenc i la traçabilitat de cada exemplar, ja que els precintes porten una numeració única que permet identificar des de la data de captura a l’hora d’arribada a la llotja, passant pel nom de l’embarcació que la va realitzar. Aquest tipus d’etiquetatge ja s’utilitzava el 2015 per a identificar a la llagosta vermella eivissenca.

Entre el peix fort figuren les tres especialitats més habituals del bullit de peix: anfós, gall de Sant Pere i roja, però també una altra vintena de varietats com el pagre, el déntol o la xerna, per citar algunes. El distintiu verd del peix fort garanteix no sols que un exemplar ha estat capturat per una embarcació de la flota pesquera professional d’Eivissa, sinó que a més no han transcorregut més de quatre hores des de la captura fins a la seua arribada a la llotja.

També significa que aquesta pesca s’ha realitzat de manera artesanal, respectant el medi ambient, i que l’exemplar ha estat manipulat, refrigerat i protegit de manera correcta, amb la màxima higiene. Es tracta d’una garantia àmpliament reconeguda i valorada pels consumidors, els restauradors i els professionals dels punts de comercialització, com per exemple mercats, peixateries o supermercats.

Actualment els únics vaixells autoritzats a comerciar amb aquesta mena de peix pertanyen a les dos confraries de l’illa, Eivissa i Sant Antoni, que concentren un total de quatre barques de bou de petita grandària i més de cinquanta llaüts tradicionals.

El peix fort, en definitiva, aglutina les espècies de peix de tall més saboroses i que major valor tenen en el mercat. Resulta imprescindible conèixer-les i identificar-les amb l’etiqueta verda si volem estar segurs que es tracta d’autèntic peix de l’illa i que acaba de sortir de l’aigua.

No Comments

Post A Comment