Agricultura ecològica a Eivissa, un sector en expansió

Si hi ha un sector que evoluciona favorablement en el camp d’Eivissa aquest és el de l’agricultura ecològica, que cada vegada produeix un major nombre de productes saludables d’altíssima qualitat. En 2021 aquest sector va generar unes vendes de 1,37 milions d’euros i va proporcionar ocupació a unes 370 persones a Eivissa i Formentera, més de la meitat d’elles fixes.

La meitat dels ingressos obtinguts per l’agricultura ecològica van ser per la venda d’hortalisses, com aquestes amb les quals preparem les amanides de Es Torrent i que també ens serveixen com a base per a innombrables guisats. Després de les hortalisses, el raïm destinat en la seua majoria per a elaborar vins ecològics van ser el gènere més venut. Altres productes estrella de l’illa són garrova ecològica, amb la qual s’elabora farina i altres productes, i les olives d’oli.

També és important subratllar el creixement sostingut en el nombre d’hectàrees, ja que segons dades del Consell Balear de Producció Agrària Ecològica (CBPAE), Eivissa va registrar el 2021 un total de 1.023 hectàrees dedicades a producció ecològica, la qual cosa va suposar un creixement del 29% respecte a l’any 2020. En deu anys, entre 2011 i 2021, la superfície agrària ecològica s’ha incrementat en 217% a les Pitiüses, passant de 322 hectàrees a les citades 1.023 de l’any passat. Representen el 8,8% de la superfície de cultius i pastures de l’illa. Aquesta xifra, no obstant això, encara està molt lluny del 25% que pretén aconseguir la Unió Europea per a l’any 2030.

Buena parte de estas superficies están integradas en la Asociación de Productores de Agricultura Ecológica de Eivissa y Formentera (apaeef), que se creó en 2001 con el objetivo principal de potenciar la agricultura ecológica y defender los intereses de los productores locales. Forman parte del colectivo alrededor de veinte fincas de Ibiza y distintos productores agropecuarios y servicios asociados, como varias cooperativas. Además, ofrecen cursos de formación para los nuevos agricultores y gestionan huertos escolares, para concienciar a las nuevas generaciones de la importancia de cultivar productos saludables y de alta calidad.

En Es Torrent consideramos que la producción de la agricultura ecológica de Ibiza constituye uno de los mayores tesoros gastronómicos que pueden ofrecerse. En nuestras recetas empleamos verduras y hortalizas de la isla y podemos garantizar que su calidad es equiparable e incluso mejor, por proximidad, de la que se puede encontrar en cualquier otro lugar, tanto por sabor como por cualidades nutricionales.

No Comments

Post A Comment