Sal d’Eivissa, un dels productes gastronòmics més valorats

Un dels productes gurmet d’Eivissa que major creixement ha experimentat en els últims anys és la sal, que es produeix des de fa 2.800 anys als estanys de ses Salines, a l’extrem sud de l’illa, i que fins fa alguns anys únicament s’oferia a granel, sense envasar.

Avui, la indústria de flor de sal de la màxima qualitat constitueix un exemple d’evolució i capacitat d’innovació. Actualment existeixen diverses marques que l’ofereixen a la immensa majoria de comerços d’Eivissa i per tot el món. Aquest mineral destaca per la seva qualitat, que ja van saber entendre des de fa molt temps els conservers de peix del nord d’Europa, que encara l’adquireixen per a les seves fàbriques.

Cal tenir en compte que la sal eivissenca no està sotmesa a cap procés químic i compon, per tant, un producte natural d’indubtable valor gastronòmic. Es tracta de sal marina pura, que s’obté només a través de l’evaporació natural de l’aigua de mar. No sols conté clor i sodi, sinó també més de 80 tipus de minerals i oligoelementos procedents de la mar, de vital importància per a l’organisme humà. Aquests romanen en la sal en el seu estat natural i així passen a ser plenament aprofitats pel nostre organisme.

L’empresa pionera de l’illa és Sal de Ibiza, creada per Daniel Witte, que va començar a comercialitzar-la a la fi del segle passat, aconseguint un èxit extraordinari i col·locant aquest producte per mig món. Bona part del seu atractiu, a més de la indubtable qualitat de la sal, és el seu envàs de ceràmica, de color turquesa i amb una cullereta, que contribueix a elevar el mineral a producte de luxe. Actualment la comercialitzen en multitud de formats i també barrejada amb altres elements, com a herbes, chile, llavors de sèsam torrat, citronel·la, gingebre, flor de hibiscus, pètals de flors… També elaboren xocolata amb flor de sal i patates frites.

Després de Sal de Ibiza, va arribar l’empresari Fluxà, especialitzat en l’elaboració de licor d’herbes i altres begudes, que també empra exclusivament sal de ses Salines per a aquesta línia de negoci. Els seus recipients, també de ceràmica, són blancs i mescla el producte amb herbes i altres elements, de manera semblant. Té una àmplia varietat de molinets, amb safrà, flors, mescles d’espècies, etcètera.

Davant aquest èxit, la pròpia empresa productora de la sal, Salinera Española, va decidir també llançar una gamma de productes similars, que ha gaudit d’un gran acolliment. L’ofereixen en escates, rosada, amb herbes aromàtiques, negra i amb cítrics.

Cal esmentar també la sal líquida de Formentera, en esprai, un altre format de gran èxit impulsat per Salines de Formentera, sense additius, que s’empra de la mateixa forma que la sal comuna, encara que ruixant els aliments amb ella.

La sal d’Eivissa, en definitiva, ha trobat el seu propi camí per a continuar evolucionant i obrint-se camí, després de 2.800 anys de trajectòria.

No Comments

Post A Comment