Es Vedrà, es Vedranell i els Illots de Ponent, una gran reserva marina

Molts dels illots que envolten la costa del municipi de Sant Josep, on també se situa el nostre restaurant, es troben integrats en les denominades Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i els Illots de Ponent, que es divideixen en dues zones. D’una banda, els illots es Vedrà i es Vedranell, enfront de la costa de Cala d’Hort, i per un altre els Illots de Ponent, davant de Cala Tarida i Platges de Comte. Són aquests: sa Conillera, s’Illa des Bosc, s’Espartar i ses Bledes.

La reserva natural va ser aprovada l’any 2002, amb la intenció de mantenir i recuperar els endemismes i paisatge característic d’aquests illots, la conservació dels quals és supervisada per la Conselleria de Medi Ambient del Govern balear. La superfície total protegida és de gairebé 798 hectàrees, de les quals 565 són marines i 233 terrestres.

Es Vedrà i es Vedranell són els illots més pròxims al nostre restaurant i, sens dubte, els més singulars per la impressionant altura del primer, que té 382 metres, no gaire lluny de sa Talaia de Sant Josep que, amb 475 metres, és la muntanya més elevada d’Eivissa. Això significa que es Vedrà és més alt que la major part de muntanyes de l’illa. Té una superfície de 60 hectàrees, mentre que es Vedranell abasta tan sols 17, amb una altura màxima de 104 metres. Tots dos illots acullen més de 160 espècies de plantes i una rica fauna.

L’illot més extens de les reserves, no obstant això, és sa Conillera, amb una superfície de 100 hectàrees, que en tot l’arxipèlag pitiús únicament supera s’Espalmador, camí de Formentera. Destaca pel seu far, inaugurat en 1857, que va romandre habitat fins que es va automatitzar, en 1971.

Al seu costat, més prop de la costa de Comte, es trobas’Illa des Bosc, molt més petita, de tan sols 16 hectàrees. El seu topònim contrasta amb la seva superfície pelada. Antigament albergava un bosc de savines, que va ser talat fa molts anys per a aprofitar la fusta.

S’Espartar encara és el lloc on acudeixen els artesans per a recol·lectar aquest vegetal a l’estiu, amb el qual confeccionen cistelles i altres útils tradicionals del camp eivissenc. En ella habiten també unes sargantanes amb un impressionant to blavós.

El conjunt de ses Bledes és el més allunyat de la costa. El formen petits illots com na Gorra, es Vaixell, na Bosc, es Esculls d’en Ramon, na Plana, s’Escull Vermell i s’Escull de Tramuntana. El seu nom està relacionat amb les plantes que cobreixen els illots, molt similars a les bledes, encara que aquestes no són comestibles.

Tots els illots estan declarats a més com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC), Zona Especial de Protecció dels Ocells (ZEPA) i Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI) i està prohibit desembarcar en ells.

No Comments

Post A Comment