Es Cubells, el poble més pròxim a Es Torrent

Avui, 15 d’octubre, el poble de Es Cubells, el més pròxim al nostre restaurant, celebra la festivitat de Santa Teresa, amb concerts, ball folklòric i altres actes. Per aquesta raó, tot l’equip de Es Torrent desitgem als veïns d’aquesta localitat i a les Tereses un feliç dia.

Es Cubells destaca per la seva especial ubicació, ja que està situat a la vora d’un immens penya-segat, al sud del municipi de Sant Josep. És un petit poble envoltat de finques amb cases de camp, encara que amb dos importants edificis: el convent de les monges teresianes i l’església, erigida d’esquena al penya-segat.

El nucli del poble també compta amb dos bars, una botiga, un centre cultural, un poliesportiu als afores on entrena un important equip de tir amb arc i un petit parc a la dreta de l’església, que destaca pel monument al beat Francesc Palau, el Pare Palau com el recorden en Es Cubells. El carmelita, nascut a la província de Lleida en 1811, forma part de la història de l’illa no sols per haver demandat amb insistència una església per a aquest poble, sinó també per convertir-se en ermità i passar estades en solitud en l’illot d’és Vedrà.

Francesc Palau va sol·licitar a Roma llicència per a construir una ermita dedicada a la Verge del Carmen, ja que considerava que els residents en la zona estaven molt lluny del temple més pròxim, a Sant Josep. La carta va ser enviada en 1855 i la resposta de Roma va arribar gairebé una dècada després, convertida en autorització per a habilitar un oratori privat en la seva pròpia casa. En 1864 es va inaugurar la petita capella, encara que la parròquia no es va fundar fins a molts anys després, en 1933. Les obres de l’església major van començar en 1941 i es van acabar de rematar en 1958. Per aquesta raó, l’església de Es Cubells és la més recent de les que segueixen l’estil arquitectònic rural típic de l’illa.

La vella ermita va ser incorporada al nou projecte com a presbiteri. Es tracta d’un temple de petites dimensions, amb una sola nau que es recolza en contraforts i la casa parroquial situada en la part posterior. Des del mirador pot contemplar-se la badia de Porroig, al costat de la qual se situa el nostre restaurant.

És, sens dubte, un dels pobles amb més encant d’Eivissa i una parada indispensable durant unes vacances. Recomanem anar a conèixer-ho al matí i després gaudir d’un ‘bullit de peix’, una paella o qualsevol altre plat típic de la cuina dels mariners, a la nostra terrassa.

Tags:
No Comments

Post A Comment