Torres de defensa, set monuments en paratges insòlits

Les torres de defensa que hi ha situades en el litoral d’Eivissa són part essencial del patrimoni de l’illa, tant per l’interès històric com per la seva especial ubicació. Sovint estan situades en nius d’àguila i impressionen per l’espectacular panoràmica que ofereixen de la costa.

En total hi ha set bastions i componien el sistema de defensa costaner de l’illa, que va finançar la Corona espanyola en el segle XVIII. Algunes d’elles estaven dotades amb canons i totes comptaven amb diversos funcionaris del Cos de Torrers. El seu objectiu era vigilar l’horitzó a la recerca de corsaris enemics i combatre’ls amb la seva artilleria si es posaven a tir. Partint de la que està més al sud i en sentit contrari a les agulles del rellotge, aquestes són les torres de defensa eivissenques: Ses Portes, Es Carregador, d’en Valls, Balansat, Portinatx, d’en Rovira i des Savinar.

Aquestes construccions complementaven la major de l’illa, les muralles d’Eivissa, que es van construir en el segle XVI, així com les torres adherides a les esglésies de Santa Eulària i Sant Antoni, i les que hi ha situades al costat de múltiples cases de camp repartides per tota la geografia insular. Les set torres tenen una estructura molt similar, amb dues plantes i un terrat amb parapet, on se situaven els canons. Els seus murs en talús són extremadament amples per a suportar l’artilleria enemiga i dins disposen d’una escala corba adossada al mur que uneix les plantes. A baix se situava el dipòsit d’aigua, el magatzem de queviures i el polvorí. A dalt, l’estada dels guàrdies, on cuinaven i descansaven. Encara que ara algunes tenen l’accés a la planta baixa, antigament s’accedia a elles per la segona, mitjançant una escala que es replegava en cas de setge enemic.

Excepte la de Portinatx, estan restaurades i en bon estat. Dos d’elles, la de Ses Portes i Es Carregador, se situen al Parc Natural de Ses Salines i la seva missió era protegir la indústria salinera, que era la més important de l’illa. Des de la d’en Valls es vigilava la zona de l’illot de Tagomago i des de Balansat i Portinatx la costa nord. La d’en Rovira protegia l’entrada al port de Sant Antoni, enfront de l’illot de Sa Conillera. La més espectacular, no obstant això, és la des Savinar, situada enfront de l’illot de Es Vedrà, a la part alta d’un penya-segat magnífic. És la més pròxima a Es Torrent.

Un recorregut per totes elles constitueix una forma insòlita i diferent de conèixer els paisatges més increïbles d’Eivissa.

No Comments

Post A Comment