Arts de pesca tradicionals a Eivissa

Els pescadors d’Eivissa continuen utilitzant moltes de les arts de pesca que ja s’empraven fa segles. Actualment, existeixen dues confraries –Eivissa capital i Sant Antoni de Portmany–, que sumen al voltant de 80 socis. Pesquen a bord de 6 embarcacions de bou i 55 d’arts menors (els tradicionals llaüts).

Les arts menors tenen com a activitat preferent la pesca amb xarxes de tresmall, que segons l’època de l’any s’alternen amb el palangre, el bolitx o artet i les arts de parada (soltes i morunes).

DSC_0684

Les espècies que constitueixen el principal objectiu de les embarcacions de pesca d’Eivissa i les arts utilitzades per a atrapar-les són aquestes:


· Bou: gall de Sant Pere, roja, moll, rap, lluç, polp, calamar i gerret, entre altres.  Consisteix a deixar anar una xarxa llastrada i subjecta a la barca de pesca, que escombra el fons de la mar i captura les espècies que troba al seu pas. Es tracta d’una pesca activa, en el sentit de què no depèn dels moviments que facin els peixos per a aconseguir la seva captura.


· Xarxes de tresmall: roja, rascassa, sèpia, moll, llagosta, orada, pagell, anfós i sarg. L’art de tresmall està compost per tres draps de xarxa que es col·loquen superposats. Els dos exteriors tenen la mateixa llum de malla, mentre que la central és més espessa i extensa. Les tres es munten conjuntament, formant bosses en el drap central on queden atrapats els peixos.


· Palangró: Pagre, sarg i déntol. Està format per un element flotant, amb forma de bou, del qual se sostenen braços de fil de plàstic, en els extrems del qual pengen els hams. Les seves mesures varien segons les captures que es pretenen. Existeixen palangres de fons, que es col·loquen sobre el fons marí, i palangres de superfície, que suren a la deriva a la mar.


· Artet o bolitx: gerret. Art típic d’Eivissa que només s’empra per a pescar gerret, una espècie petita i molt saborosa que a l’illa es consumeix en gran quantitat. S’utilitza una xarxa amb forma de borsa que es cala en fons sorrencs i que es vira a poc a poc des de l’embarcació, una vegada que aquesta és fondejada. Quan s’omple de peixos, la boca de la xarxa es tanca i hissen les captures.


· Arts de parada: Sírvia i bonítol. La moruna i la solta són les arts típiques de parada d’Eivissa. Es tracta de xarxes que es col·loquen perpendiculars a la costa, on queda atrapat el peix viu. Es considera una variant reduïda de l’almadrava.

No Comments

Post A Comment