Marca ‘Peix Nostrum’, la garantia que un peix és d’Eivissa

El peix d’Eivissa constitueix un dels productes més representatius i exquisits de l’illa. No obstant això, com podem identificar-ho? De quina manera podem estar segurs que realment tenim un exemplar capturat en aigües pitiusas davant nosaltres? Com ocorre a qualsevol altra ciutat europea, tots els dies arriben als mercats d’Eivissa tones de peixos procedents de molts altres llocs. La resposta està en la marca de garantia Peix Nostrum i les seves etiquetes grogues.

Peix Nostrum va néixer l’any 2008, de la mà dels pescadors professionals d’Eivissa. A partir de llavors, totes les caixes de peix que sortien de les dues confraries de la illa –Eivissa ciutat i Sant Antoni–, incloïen una etiqueta de paper que identificaven la procedència eivissenca dels productes, la seva forma de captura i altres dades rellevants.

pescados-oliver8

Quan un peix porta l’etiqueta Peix Nostrum, el consumidor també disposa de més garanties addicionals: no han transcorregut més de quatre hores des de la seva captura fins a la seva arribada a la llotja, la seva manipulació i refrigerat s’ha realitzat de forma correcta i higiènica, i a més ha estat capturat de manera artesanal i selectiva, respectant al màxim el medi ambient.

A partir de 2015, les confraries d’Eivissa van incorporar també el etiquetaje individual d’exemplars grans, les etiquetes grogues que trobem avui dia. Van començar per la llagosta autòctona i van seguir amb els peixos més nobles, d’a partir d’un quilo de pes (anfós, gall de Sant Pere, roja, pagre, dentol…). Aquest treball de difusió i reconeixement de les espècies autòctones es complementa amb l’organització, per part dels pescadors professionals, de diferents fires gastronòmiques, com la del gerret a Santa Eulària des Riu, la del calamar en Sant Carles de Peralta, la de la llagosta, la gamba i el peix d’Eivissa a Sant Antoni de Portmany o el concurs d’arròs marinera que se celebra a la ciutat.

Gràcies a iniciatives com aquesta, el peix eivissenc és fàcilment identificable. Si no porta l’etiqueta groga, no és Peix Nostrum…

P1600656

No Comments

Post A Comment