Herbes eivissenques, el bosc en un licor

Moltes cases de camp d’Eivissa mantenen des de fa més de 200 anys la tradició d’elaborar licor d’herbes eivissenques. Cada casa té la seva pròpia recepta, però totes integren les aromes del bosc clàssic de la illa. Des de 1997, les herbes eivissenques fins i tot tenen denominació geogràfica i existeixen diverses marques que les destil•len i comercialitzen, encara que les més originals, intenses i aromàtiques cal buscar-les a les cases particulars.

La fórmula tradicional consisteix a utilitzar una base d’anís i estovar durant un curt període de temps una àmplia combinació d’herbes aromàtiques característiques dels boscos pitiusos, juntament amb altres elements. Els botànics més habituals són fonoll, farigola, romaní, herba lluïsa, espígol, rude, eucaliptus, camamil•la, ginebre i ginebrons, orenga, menta, herba sana, fulles i pell de llimó i taronja, sàlvia, anís estrellat, anís verd…

hierbas2

El producte que s’obté és una fusió de sabors que emboliquen als de l’anís, sense que cap destaqui massa per sobre dels altres. Tenen un brillant color ambre, són dolços (amb un contingut màxim en sucre de 250 grams per litre) i la seva graduació alcohòlica oscil•la entre els 24 i els 38 graus.

La indústria més antiga de licor d’herbes eivissenques és Marí Mayans i va néixer a Formentera, encara que es va establir poc després a Eivissa, on encara la trobam avui dia. La va fundar al voltant de 1880 l’agricultor i pescador Joan Marí Mayans, després de realitzar diversos viatges a Barcelona amb el seu llaüt, on adquiria productes inèdits a Eivissa i Formentera amb els quals comerciava. En el transcurs d’aquests viatges, va descobrir el funcionament dels alambins i va crear la primera fàbrica, avui en mans de la sisena generació, on es produeixen altres licors molt populars, com la frígola o l’absenta.

A més d’aquesta marca, existeixen unes altres que elaboren herbes eivissenques, com per exemple Can Rich, Aniseta, Fluxà o Ca n’Anneta, i les exporten a tot el món. Avui, a més de per maceració, es preparen mitjançant destil•lació o per infusió. Provar-les constitueix una altra de les experiències gastronòmiques irrepetibles que ofereix Eivissa, ja que no s’assemblen a cap altre destil•lat del món. En És Torrent les servim al gust del client, soles o amb abundant gel.

No Comments

Post A Comment