Oli d’oliva d’Eivissa, una tradició heretada de l’antiguitat

A Eivissa, la tradició d’elaborar oli d’oliva és tan antita com la pròpia societat i, en l’actualitat, genera una indústria que creix cada any. En Es Torrent triem amb deteniment l’oli que oferim als postres clients en la taula perquè, si els ve de gust, puguin gaudir-ho fins i tot amb una simple llesca de pa pagès.

La història pitiusa revela que, al segle I abans de Crist, el cronista grec Diodor de Sicília ja al•ludia al cultiu de oliveres. Va descriure Eivissa com una illa “de petita extensió i mitja fertilitat, amb vinyes i oliveres”. En diferents excavacions arqueològiques s’han identificat les restes de 23 trulls que es remunten a l’antiguitat. Demostren que, en temps de Diodor, a més d’olives, també elaboràvem oli.

Hi ha constància, així mateix, que els romans van comerciar durant segles amb el nostre oli. Ho transportaven en àmfores per tot el Mediterrani, juntament amb altres productes d’aquí com mel, vi, figues, sal, pescats en conserva, la popular salsa ‘garum’ –kétchup de l’època elaborat amb vísceres de peix– i tinti porpra.

P1280427

La indústria de l’oli, amb més o menys alts i baixos, es va mantenir durant els segles posteriors i, en temps medievals, especialment després de la reconquesta cristiana del segle XIII, els trulls van anar en augment. Encara avui, moltes cases pageses de la illa posseeixen un gran trull d’enginyeria primitiva, que servia per proveir d’oli a tot el veïnat. La tradició es va mantenir intacta fins a mitjan segle XX, amb l’arribada del turisme i el progressiu abandó d’aquells costums agrícoles que requerien més mitjans i esforç.

30 anys després, a meitat dels 90, es van plantar noves oliveres, es van instal•lar trulls i es va inocular el beneït virus de l’oli a mitja illa. El primer trull modern es va instal•lar a Benimussa, en la finca de Joan Benet, el productor de l’oli d’oliva que oferim en Es Torrent. Elabora un producte de sabor intens i particular, ‘coupage’ de les varietats arbequina i picual, en un 90% i un 10%, respectivament.

A Benet li van seguir altres i avui Eivissa compta amb una indústria d’oli, sota la marca “Oli d’E” (Eivissa), que agrupa 115 hectàrees de oliveres, 15 marques i 80 productors. L’oli d’oliva verge extra constitueix, sens dubte, un dels grans valors de futur de la gastronomia d’Eivissa.

No Comments

Post A Comment