Es Torrent: 37 anys oferint la cuina dels pescadors d’Eivissa

Com passa el temps! Afrontam la recta final de la temporada 2023 i, tirant la vista enrere, descobrim que ja són 37 anys els que portam oferint receptes marineres en aquesta cala idíl·lica del sud d’Eivissa.

Vàrem obrir les portes l’estiu de 1986 a una riba que llavors es trobava completament aïllada i que era desconeguda. Passava desapercebuda tant per als turistes com per als propis residents. En els anys anteriors, Xico Sala, el promotor d’Es Torrent, havia treballat en el restaurant Balneario de Cala Carbó, on va aprendre tot el necessari sobre el funcionament d’un establiment d’hostaleria dedicat a la cuina marinera. Allí també va travar amistat amb nombrosos clients, que ja llavors perseguien llocs autèntics i sense multituds.

Després d’obrir un primer negoci al poble de Sant Josep, va començar a trobar a faltar la mar. Un dia, va sentir parlar d’un racó solitari anomenat Es Torrent, que no coneixia i de seguida va acudir a veure’l. Quan va ser allí i va observar aquests penya-segats i la mar d’illots, va saber que aquell lloc era l’adequat per iniciar una nova aventura.

Sorprenentment, a una cala tan inhóspita existia la possibilitat d’accedir a una concessió d’hamaques i, en la platja del costat, sa Caixota, també es podia instal·lar un quiosc a la riba, que ningú havia reclamat mai. Xico va sol·licitar a l’Ajuntament que aquesta concessió es traslladés a Es Torrent i així és com arrenca la història del restaurant.

La primera plantilla la componien un cuiner, un cambrer a la barra i Xico, que atenia una dotzena de taules a la terrassa. Llavors estaven molt més prop de l’aigua, en l’actual zona de balneari. A la carta, peixos al forn, arrossos i fins i tot carns. En acabar la temporada, el quiosc es desmuntava per complet. Un dels grans reptes de llavors era obtenir peix fresc i Xico no tenia una altra alternativa que presentar-se en el mercat a les sis de la matinada, per a ser el primer en arribar, ja que els peixaters de seguida guardaven el gènere per als restauradors veterans.

Vuit anys després, es va poder construir l’actual restaurant en uns terrenys adquirits al costat de la platja, però ningú va voler oblidar el vell quiosc. La solució va ser integrar la barra i la cambra frigorífica a l’interior del local, on encara perduren. De les tres persones inicials s’ha passat a unes 25 i cada estiu es cuinen al voltant de 14 tones de peix, que gaudeixen més de 25.000 clients. I encara que hem evolucionat i crescut, continuem mantenint l’ànima de quiosquet, de lloc afable i tranquil, on gaudir l’altra cara d’Eivissa.

No Comments

Post A Comment