Peix, la proteïna més saludable

La ciència vinculada a la nutrició ha experimentat una notable evolució en les últimes dècades, fins a l’extrem que ara existeix un coneixement profund dels aliments i els seus efectes tant positius com negatius en l’organisme humà. Aquest avanç ha permès determinar que el peix fresc constitueix un dels productes més saludables i amb majors avantatges d’alimentació per a l’home i la dona.

Si parlam de dieta Mediterrània, que és considerada la més equilibrada de quantes es coneixen, el peix és part essencial. Per això, des d’Es Torrent ens agrada reivindicar el peix fresc d’Eivissa no sols com un producte exquisit que permet elaborar plats extraordinàriament saborosos, sinó com una matèria primera molt saludable i beneficiosa per a la salut.

Si analitzam les proteïnes animals, quan es compara carn i peix, veiem que aquest últim conté molta menys grassa, especialment les varietats blanques, com el déntol, el rap, el gall de Sant Pere, el pagre o el gerret. Si parlem de peixos més grassos, com els blaus, on trobam la sirvia, la melva o la tonyina, entre molts altres, veiem que aquests greixos són altament beneficioses, en constituir una font natural d’omega 3.

Els àcids grassos que contenen alenteixen la rigidesa de les artèries, augmentant els nivells de colesterol “bo” (HDL) i disminueixen el “dolent” (LDL). Aquesta qualitat fa del peix, i molt especialment les varietats denominades blaves, un valuós aliat per a reduir el percentatge d’infarts, apoplexies i altres malalties cardiovasculars.

A més, el peix fresc conté una àmplia varietat de vitamines i minerals que fan d’ell un dels aliments més complets. Té fòsfor i calci, que són minerals essencials per als ossos; ferro, que resulta imprescindible per al reg sanguini; iode, necessari en dietes saludables; sodi, fonamental per a mantenir l’equilibri de l’organisme; seleni, que manté saludable el cabell i les ungles, i magnesi, que regula el metabolisme del calci i dona estabilitat a l’ADN.

Quant a vitamines, el peix té E, que és antioxidant; A, fonamental per a la pell i el pèl; i un complet en vitamines B, amb vitamina B12 i àcid fòlic, que intervenen en la concentració, la memòria i l’aprenentatge. A més, el peix és ideal per a seguir una dieta tova, per la fàcil masticació i digestió. A l’ésser un aliment amb proteïnes poc fibroses i escàs de col·lagen, també resulta apte per a les persones que tenen l’estómac delicat. I ja per a arrodonir les seues propietats, els científics han revelat el potencial que té per a combatre estats depressius si s’ingereix de manera regular.

No Comments

Post A Comment