Mel d’Eivissa, el nèctar del bosc

Des de les més remota antiguitat, els eivissencs han recol·lectat la mel que les abelles produeixen amb el pol·len que recullen de les flors del bosc i el camp. Antigament, aquest dolç nèctar constituïa un aliment imprescindible per a les famílies, ja que complementava la dieta i oferia un ingredient notable per a l’elaboració de dolços o per a gaudir-la simplement amb un tros de formatge.

A l’illa ja existeix un bon nombre de ruscos catalogats i protegits pel seu valor etnogràfic. Els més antics documentats es remunten als segles XV i XVIIl. Les abelles, a més de ser un element essencial per a la pol·linització de les plantes, proporcionen un aliment de gran valor energètic, que antigament fins i tot s’emprava per a tractar diferents malalties, juntament amb altres components naturals.

miel2

En el passat, els pagesos construïen cases d’abelles en els boscos buidant troncs i branques, i traslladaven els eixams a l’interior de carabasses. En el rebost de les cases de camp era freqüent trobar un plat amb trossos de bresca replets d’aquest dolç nèctar, els sabors del qual oscil·laven en funció de les estacions i la flora que existeix en cada zona de l’illa.

En l’actualitat hi ha més d’un centenar de productors integrats en la Associació d’Apicultors d’Eivissa, que gestionen més de dues mil cases d’abelles. Gràcies a aquesta labor, comercialitzen una mel exquisida, de sabor molt particular, sota la marca de garantia “Mel Certificada d’Eivissa”.

miel3

No Comments

Post A Comment