Paella marinera, pura tradició d’Eivissa

Si calgués buscar un plat sempre present a la carta dels restaurants de cuina tradicional d’Eivissa aquest seria la paella marinera. No hi ha establiment que serveixi elaboracions típiques de pescadors que no la incloguin entre la seva oferta, cosa que probablement no pugui afirmar-se de cap altra recepta. Així també ocorre, per descomptat, a n’Es Torrent.

Encara que constitueix una recepta cent per cent eivissenca, el seu origen cal buscar-ho a l’albufera valenciana entorn al segle XVI. Va ser la solució que van trobar camperols, pastors i pescadors per preparar un menjar senzill amb el que tenien a mà. Els ingredients de la primera paella són tan variats com a historiadors han escrit sobre aquest tema. Hi ha qui diu que en origen portava anguila, caragols i mongetes verdes, uns altres que pollastre, conill i caragols, etcètera.

En tot cas, van haver de produir-se dos fets perquè avui la paella sigui un dels plats més populars del món i bandera de la gastronomia del nostre país. Primer el cultiu de l’arròs en els aiguamolls valencians, després que el cereal arribés a Europa procedent d’Àsia, al segle IV abans de Crist, gràcies a les incursions d’Alejandro Magno. Però, a més, va haver d’arribar també la principal eina, la paella –ni a València, Catalunya o Balears se li anomena “paellera” –, aquest objecte pla amb dues rosteixes, que pel que sembla procedeix d’Itàlia, on es diu padella. Va arribar a la Península Ibèrica al voltant del segle XVI, en ple domini espanyol sobre Itàlia, de mans d’immigrants italians. Encara que també hi ha qui assegura que el seu nom procedeix de l’àrab baqiya, que significa “restes”.

DSC_4088

Es diu, quant a ingredients, que l’únic límit de la paella és la imaginació. Fins i tot existeix una llegenda que afirma que en el Llevant espanyol, durant la Guerra de la Independència, un general francès es va quedar sorprès per la paella que li va preparar una dona. Li va agradar tant, que li va dir que per cada nou plat d’arròs que li preparés alliberaria a un presoner. La senyora li va guisar una diferent durant 176 dies seguits, aconseguint la llibertat de d’altres valencians.

A Eivissa, encara que la paella mixta és també molt popular i antany fins i tot es considerava més luxosa que l’exclusivament de peix, avui regna la marinera. A n’Es Torrent la preparem amb la millor gamba mediterrània, musclos, anfós, roja i altres varietats habituals de tall, un intens brou de peix de roca i un bon sofregit. Bon profit!

DSC_4098

No Comments

Post A Comment