Morena, exquisit sabor malgrat el seu aspecte

L’habitual en els restaurants és que en els guisats mariners tradicionals d’Eivissa s’utilitzin com a ingredient varietats de peix de tall, amb poques espines. En un bullit o un guisat de peix les més freqüents són l’anfós, la roja, el gall de Sant Pere, el rap, el pagre, el dentol… No obstant això, els pescadors utilitzen tot tipus de varietats, algunes realment exquisides encara que resultin més espinoses. Entre elles figuren els serrans, les aranyes i les morenes (Muraenidae), de la família de les anguiles, la forma de les quals s’assembla notablement a la d’una serp marina.

L’aspecte d’una morena resulta repulsiu per qui ho contempla per primera vegada i la seva carn, si no es prepara amb eficàcia, surt repleta d’espines. No obstant això, la seva pell melosa i gelatinosa, i el sabor intens de la seva carn, constitueixen una autèntica ‘delicatesen’. A més proporciona un fumet exquisit per elaborar arrossos i fons de peix. Avui, en el blog d’Es Torrent, hem volgut conèixer una mica més sobre les característiques i hàbits d’aquest animal tan habitual a la illa.

morena2

Les morenes habiten en aigües tropicals i subtropicales de tot el món. Els agrada refugiar-se als forats de les roques i esculls de coral, per aguaitar amagades a les seves preses. El seu cos en forma de serp pot arribar a tenir un metre i mig. No té aleta pectoral ni pèlvica, com altres peixos.

Els seus ulls són petits però tenen el sentit de l’olfacte molt desenvolupat. La pell és sovint atigrada i les seves mandíbules amples, amb un musell que sobresurt. Les seves grans dents li permeten agarrar a les seves preses. A més posseeixen un segon parell de mandíbules en la gola, les mandíbules faríngies, també amb dents, per retenir captures.

pescados-oliver

A Eivissa les brunes són carnívores i sobretot s’alimenten de peixos petits, calamars, polps i sèpies. A més de l’home, hi ha poques espècies que les ataquin: l’anfòs, la barracuda i poc més.

Antany els pescadors les solien atrapar amb nasas, encara que avui moltes es capturen amb xarxes d’arrossegament i altres tècniques modernes. Com ocorre amb altres espècies, com per exemple el rap, no cal equiparar aspecte a sabor.

No Comments

Post A Comment