Rosats ‘pell de ceba’, vins frescos d’estiu

Fa una dècada, els vins blancs protagonitzaven amb un absolutisme desmesurat les cartes de celler dels restaurants de peix i marisc d’Eivissa (i pràcticament de tot el món). Els negres es demanaven de forma esporàdica, encara que sempre es comptava amb una reserva acceptable en atenció als clients que no disfrutaven amb moscatells, chardonnays o albariños. El consum de grans champagnes era també residual, en relació amb la seva actual supremacia, i la demanda de rosats, excepcional.

Als rosats, de fet, sempre els va acompanyar l’estigma de ser considerats vins de segona; productes que se situaven en terra de ningú, entre la suavitat dels blancs i la contundència dels negres, circumstància que els va relegar a l’ostracisme durant dècades. La necessitat d’innovar que tenien els productors i la innovació tecnològica en el procés d’elaboració i criança, no obstant això, va il·luminar fa poc més d’una dècada una nova generació de rosats que va arribar per quedar-se: els denominats “pell de ceba”. Aquesta classe de vins destaca per la seva mínima pigmentació, una intensitat inesperada i una riquesa de matisos que no decau, malgrat que se serveixen a una temperatura de 6 o 8 graus.

Avui dia, els “pell de ceba” són tan habituals en les nostres taules com els blancs o el champagne, i la nostra carta els dedica un apartat extens. Destaquen els rosats de la Provença, molt demandats, fins i tot en format mágnum, però també els catalans, de la Ribera del Duero i, per descomptat, d’Eivissa.

Amb raïms de la illa, preferentment monastrell, tempranillo i syrah, que es conreen a la zona de Sant Mateu (al nord de la illa), s’elabora el “pell de ceba” de la marca Ibizkus, que gairebé sempre sorprèn als nostres comensals. Avui ja forma part dels cellers d’alguns dels millors establiments del món i, per descomptat, no podia faltar en Es Torrent.

La forma d’obtenir aquesta tènue coloració tan característica –un to salmó pàl·lid únic–, consisteix a retirar els orujos de la fermentació del most a les poques hores, amb l’objectiu de dotar-ho del matís desitjat. Es tracta, sens dubte, d’una alternativa molt interessant que, sota el nostre punt de vista, fa temps que ha situat als rosats al mateix nivell que els blancs i els negres. Ja no hi ha tipologies de vins de primera i de segona categoria, sinó vins bons i dolents. En Es Torrent ens agrada triar només els que ofereixen la màxima qualitat i la més àmplia gamma de matisos. Salut!

rosados2

No Comments

Post A Comment