Sant Josep, territori del sud d’Eivissa

Per un dia, anem a fer un parèntesi en la gastronomia per parlar de geografia, de pobles petits i la naturalesa única que ens envolta. El nostre restaurant porta el mateix nom que la cala que ens acull, Es Torrent, a causa de la riera que en els hiverns plujosos desemboca a la platja i condueix l’aigua que s’acumula a les muntanyes d’a prop.

Fins que obrirem el restaurant en 1984 –al principi un senzill quiosc de fusta–, Es Torrent era un lloc desconegut i de difícil accés, només freqüentat per alguns pescadors. Als voltants, existien platges i cales molt reconegudes, com És Cavallet, Platja d’en Bossa o Cala d’Hort. Estem en l’extrem sud d’Eivissa. Si observem el mapa de la illa, més a baix que Es Torrent i la badia de Porroig només figuren els estanys de la sal.

El nostre racó pertany al municipi de Sant Josep. Eivissa està dividida en cinc municipis i el nostre és el de major extensió. Abasta des de la meitat de la badia de Sant Antoni als afores d’Eivissa ciutat i Platja d’en Bossa. L’aeroport, per exemple, està al seu territori i compta amb 80 quilòmetres de costa, amb nombroses platges, penya-segats i illots abruptes en l’horitzó: És Vedrà, És Vedranell, S’Espartar, Sa Conillera, S’Illa des Bosc, Ses Bledes…

santjosep1

Sant Josep té cinc cinc pobles o parròquies. El més important dóna nom al municipi, Sant Josep de sa Talaia, i alberga l’Ajuntament i l’església més destacada. Llueix un mantell emblanquinat, com totes les d’Eivissa, i es va construir a mitjan segle XVIII. Els altres pobles són Sant Jordi de Ses Salines, Sant Francesc de S’Estany, Sant Agustí des Vedrà i Es Cubells. Aquest últim és el més proper a Es Torrent i se situa a la part alta d’un penya-segat.

El nostre municipi alberga l’únic Parc Natural de la illa, Ses Salines, i la Reserva d’És Vedrà i els Illots de Ponent. També el poblat fenici de Sa *Caleta, que és Patrimoni de la Humanitat des de 1999. A més, posseeix nombroses zones turístiques, però també racons tranquils com el nostre. Ho presideix la muntanya més elevada d’Eivissa, Sa Talaia, amb 475 metres d’altura.

Encara que passin els anys, ens segueix sorprenent que un territori de dimensions tan limitades contingui semblant varietat de paisatges. En la nostra costa els pescadors atrapen bona part del gènere que servim i els agricultors sembren les verdures i hortalisses que cuinem a les valls fèrtils de Sant Agustí o Benimussa. Sempre convidem als nostres clients a explorar els camins del municipi. Així troben nous llocs que sumar al seu mapa sentimental d’Eivissa. Mereix la pena.

santjosep3

No Comments

Post A Comment